İngiltere’deki Bİna Yangını Hakkında
TOBB Kimya Sanayi Meclisi üyemiz Dr. Y. Müh. Erol Özensoy’un İngiltere’deki bina yangınının kimya sanayine verdiği ciddi uyarı hakkındaki bilgilendirici yazısı aşağıda takdim edilmiştir.
“Kimya Meclisinin değerli üyeleri
İngilteredeki 24 katlı bir binada çıkan yangın hadisesi malesef binalardaki ısı izolasyonlarında kullanılan malzemelerin sadece ısı yalıtım katsayılarına bakılarak değerlendirelemiyeceğini ve ilgili yönetmeliklerle onaylanan malzemelerin tümünün bu doğrultuda yeniden ciddiyetle değerlendirilmeleri gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.
İngiltere- Londra -Latimer Road ta bulunan Kensington Belediyesine ait 24 katlı Grenfel Tower daki bina yangınında (malesef bu elim olayda 23/06/2017 tarihli haberlere göre ölüm sayısı 79 dir. İşin kötüsü cesetlerdeki ciddi yanmalar/kömürleşme nedeniyle bugüne kadar sadece 5 kişinin kimliği belirlenebilmiştir. Bu kulede yaklaşık 600 kişi yaşamaktaydı. Üst katlara henüz tam çıkılamadığından bu sayının çok daha fazla artacağı yetkililerce açıklanmıştır) oluşan durum İngiltere gibi çok gelişmiş ülkelerde bile ürün değerlendirmelerinin çok kapsamlı ve doğru yapılamadığını ortaya çıkarmıştır. İngilterede ki 22/06/2017 tarihli gazetelerde ve 23/06/2017 tarihli TV haberlerinde 65 kişinin ölüm nedeninin bir kimyasal silah olan hidrojen siyanür gazı olduğu açıklanmıştır. Özetle kullanılan ısı yalıtım malzemesi İngiliz otoritelerince onaylıdır ve bu kadar kişi kimyasal silah statüsündeki bir gazdan zehirlenerek ölmüşlerdir . Yapılan tespitlere göre sadece Kensington Belediyesi kendi sınırlarında 63 binanın benzer problemleri taşıdığını göstermektedir.
Yalıtım malzemesi seçimindeki onay sürecinin eksikliği ve kapsamında özellikle güvenlik kriterlerinin olmaması nedeniyle malasef bu çok elim olay cerayan etmiştir . Sadece Kensington da 63 yüksek binanın daha benzer yangın riski taşıması olaya çok daha ciddiyetle bakılmasına neden olmuştur.
Ülkemizde yıllardır bu konulardaki uzman uyarılarına rağmen TC Bilim ,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı- TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer bakanlıklara ait ürün standartlarına mevcut insan sağlığı ve çevre mevzuatlarını dahil etmemişlerdir. Halen ülkemizdeki bütün binalar ısı yönetmeliği çerçevesinde hızla yalıtılmaktadır. Bu konuyla ilgili alınan tek tedbir ürünlere yangın dayanıklılığını artıran alev geciktiriciler (flame retardant) konulmasıdır . Ancak bilindiği üzere bu alev geciktiriciler yanmazlık sağlamazlar ve ciddi yangınlarda işlevlerini yerine getiremezler. Ayrıca bu alev geciktiriclerin bazıları yangın sırasında ortama Hidrobromik asit ( HBr) ve brom bileşikleri gibi zehirli gazlar verirler .
Diğer bir sorun sıvada kulanılan ürünlerdeki silika ve silikatların silikozis nedeniyle oluşturdukları risklerdir. İşin enteresan yanı Haziran 2017 de ECHA neredeyse tüm plastiklerde ,boyalarda vs kullanılan titan dioksitin (TiO2) kansere neden olduğunu açıklamıştır ve ECHA kanser yapan ürün listesine de bu kadar yaygın kullanılan TiO2 de dahil etmiştir.
Özellikle alev geciktiriciler ve yanmazlık terimleri malesef tüm reklamlarda veya ürünlerin arzlarında yanıltıcı unsur olarak kullanılmakta ve bir yasal yaptırım uygulanmamaktadır.
Özetle yalıtımda kullanılan malzemelerinin yangın sırasında çıkardıkları kimyasal silah kategorilerinde olan HCN ,(CN)2, CO, HCOH vs gazlarıyla insanların ölümüne veya bazı kaplamalarda yalıtım malzemelerine sızan sudan dolayı oluşan ortamlarda çok ciddi bakteriyolojik faliyetler (bakteri,mantar,virüs,maya,spor vs) nedeniyle biyolojik silah riski olarak karşımıza çıkabilmektedir. Yani ısı yalıtımı standartlarındaki bahsedilen eksiklikler nedeniyle insanlar ciddi ölüm tehlikeleriyle karşı karşıya kalabilir.
Bir ürünün standartlarının belirlenmesinde mutlaka iş sağlığı ve güvenliği kriterleriyle çevre kriterlerinin de HIZLA mevzuatlarımıza eklenmesi gereklidir. Bu sadece binalarda değil tüm uygulamalarda kulalınılan tüm malzemeleri (boyalar ,kaplamalar(yer /duvar), yapıştırıcılar, ısı/ses yalıtım, plastikler,kauçuk ,kablolar vs) kapsamalıdır.
Bu güvenlik kriterlerinin hem onaylı/belgeli hemde yeni onaya/belgeye müracaat edecek ürünlerin tamamına hızla eklenmesi gerektiği bu elim olayla karşımıza çıkmaktadır.”