Onursal Üyeler


  • FERSEN KINAYYİĞİT – KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ
  • İSMAİL HAKKI HACIALİOĞLU – KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ
FERSEN KINAYYİĞİT – KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ

Hakkında

Kompozit Sanayicileri Derneği, Türk Kompozit Sanayi’nin ham madde, yarı, ara ve nihai ürün üreticilerini, tedarikçilerini ve akademik kurumlarını temsil eden, kar amacı gütmeyen bir dernektir. 18 Mayıs 2005 tarihinde kurulmuştur.


İletişim

Yenişehir, Ankara Cd. No:360 Office Plaza 405 Kat:3 Daire:68, 34912 Pendik/İstanbul

Tel: +90 (216) 685 12 68
E-posta: info@kompozit.org.tr
Web: www.kompozit.org.tr

İSMAİL HAKKI HACIALİOĞLU – KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ

Hakkında

Kompozit Sanayicileri Derneği, Türk Kompozit Sanayi’nin ham madde, yarı, ara ve nihai ürün üreticilerini, tedarikçilerini ve akademik kurumlarını temsil eden, kar amacı gütmeyen bir dernektir. 18 Mayıs 2005 tarihinde kurulmuştur.


İletişim

Yenişehir, Ankara Cd. No:360 Office Plaza 405 Kat:3 Daire:68, 34912 Pendik/İstanbul

Tel: +90 (216) 685 12 68
E-posta: info@kompozit.org.tr
Web: www.kompozit.org.tr

2017 Kompozit Sanayicileri Derneği | Tüm hakları saklıdır

Sipariş Ar-Ge Proje Destek Çağrısı

Haziran 2, 2020
Görsel-Template-7-1200x675.jpg

TÜBİTAK, müşteri kuruluşların teknolojik ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerilerinin KOBİ’ler tarafından Ar-Ge ile ticarileşebilir çıktılara dönüştürülmesi amacıyla Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı (çağrı kodu: Sipariş Ar-Ge – 2020) adlı bir çağrı ilan etmiştir. Çağrı kapsamında Proje çıktısının Müşteri Kuruluş tarafından ticarileştirileceği; Ar-Ge çalışmalarının bir veya daha fazla sayıda Tedarikçi Kuruluş tarafından gerçekleştirildiği; Müşteri Kuruluşun, Tedarikçi Kuruluşun(ların) Ar-Ge maliyetlerine katkı sağladığı; hızla ürüne dönüşebilecek ve yüksek ticarileşme potansiyeline sahip Ar-Ge projeleri desteklenecektir. Müşteri Kuruluş, Tedarikçi Kuruluşun(ların) Ar-Ge maliyetlerine katkı sağlayacaktır. Bu çağrıda konu ve sektör sınırlaması bulunmamakta olup tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarından, ticarileşme potansiyeli yüksek olan Ar-Ge projeleri desteklenebilecektir. Proje önerilerinde Pazar Araştırması ve Teknik Yapılabilirlik İncelemesinin de sunulması gerekmektedir. Desteklenen Projelerde, Tedarikçi Kuruluşun(ların) giderleri, hem TÜBİTAK hem de Müşteri Kuruluş tarafından müşterek olarak karşılanacaktır. Başvuru sayısında kısıtlama yoktur.

Tanıtıcı sunum: http://www.usimp.org.tr/uploads/Calistay/pdf/siparis_arge_sunum_200430.pdf

Başvuru dönemi: 15 Haziran – 31 Ağustos 2020 (saat 17.00)

Ön Kayıt için son tarih: 17 Ağustos 2020, Pazartesi (saat 17.00)

Duyuru: https://www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/siparise-dayali-ar-ge-projeleri-icin-kobi-destekleme-cagrisi-siparis-ar-ge-2020-acildi

Online başvuru sistemi: https://eteydeb.tubitak.gov.tr/

Tanımlar

Tanım Açıklama
Müşteri Kuruluş Ar-Ge’ye dayalı çözüme ihtiyacı olan, bu ihtiyacının karşılanması amacıyla Tedarikçi Kuruluşla işbirliği sözleşmesini imzalayan, sektörüne ve ölçeğine bakılmaksızın, Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri
Tedarikçi Kuruluş(lar) Müşteri Kuruluş ile işbirliği anlaşması yapan ve proje kapsamında Ar-Ge çalışmalarında yer alan Türkiye’de yerleşik KOBİ ölçeğinde sermaye şirketi ya da şirketleri
İşbirliği Sözleşmesi Müşteri ve Tedarikçi Kuruluş/Kuruluşlar arasında imzalanan, proje başvurusu ekinde TÜBİTAK’a sunulan; projenin tarifi, tarafların sorumlulukları, fikri hakların paylaşımı ve hukuki uyuşmazlıkların çözümü gibi konularda, bu Uygulama Esasları ve bağlı mevzuatta düzenlenmeyen hususlara ilişkin hükümleri belirleyen sözleşme
Ekonomik Fizibilite Raporu Proje önerisinin ekinde verilen ve proje çıktısının teknik fizibilitesini, pazar araştırmasını, katma değer, verimlilik ve rekabet gücü açısından beklenen etkisini, üretim, satış ve pazarlama stratejilerini, varsa ilave yatırım planını yıllara göre satış hedeflerini ve karlılık projeksiyonu gibi bilgileri içeren doküman
Ürün/Süreç Geliştirme Aşaması Tedarikçi Kuruluşun Ar-Ge çalışmaları yürüterek proje çıktısını geliştirdiği ve bu kapsamdaki giderlerinin desteklendiği süre
Ticarileşme Planı Ürün/süreç geliştirme aşamasının son döneminde sunulan ve proje çıktısının ticarileşmesi için yapılmış ve yapılacak çalışmalara dair açıklamaları ve planları içeren belge
Ticarileşme Aşaması Proje sonuçlarının uygulamaya geçirilmesinin ve ticarileşme sürecinin takibi amacıyla kullanılan süre
Ticarileşme Raporu Ticarileşme aşamasında alınan ve projede hedeflenen ticari gelişmenin gerçekleşme durumunu ve yapılan faaliyetleri içeren rapor

Kimler başvurabilir?

  • KOBİ veya Büyük Ölçekli Müşteri Kuruluş ile KOBİ ölçeğindeki Tedarikçi Kuruluş ortak başvuru yapacaklardır. Başvuru ve destek aşamalarında muhatap, Müşteri Kuruluş olur.
    • Her biri KOBİ olmak şartı ile birden fazla Tedarikçi Kuruluş proje ortağı olabilir. Bir projede birden çok Müşteri Kuruluş olamaz.
    • Müşteri Kuruluş farklı KOBİ’ler ile farklı projeler için başvuru yapabilir.
    • Müşteri Kuruluş aynı KOBİ ile farklı projeler için başvuru yapabilir.
    • Bir Tedarikçi kuruluş birden fazla projede yer alabilir.
    • 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre “İlişkili Kişi” kapsamında olan kuruluşlar, Müşteri Kuruluş ve Tedarikçi Kuruluş olarak aynı projede yer almaz.
      • Proje başvuru yapabilmek için Müşteri Kuruluş ile Tedarikçi Kuruluş arasında ortaklık bağlantısının bulunmaması gerekmektedir.
      • Bir gerçek kişi ya da tüzel kişi hem Müşteri Kuruluşa, hem de Tedarikçi Kuruluşa ortak ise o iki firma Müşteri Kuruluş ve Tedarikçi Kuruluş olarak aynı projede yer alamaz.

Müşteri Kuruluş ve Tedarikçi Kuruluş arasındaki İşbirliğine dair hükümler:

  • Müşteri Kuruluş ile Tedarikçi Kuruluş aralarında bir İşbirliği Sözleşmesi imzalar.
  • Başvurulan projelerde, Müşteri Kuruluşta ve Tedarikçi Kuruluşta proje konusu ile ilgili en az lisans derecesine sahip asgari bir Proje Personelinin bulunması zorunludur.
  • Müşteri Kuruluşun kendi bünyesinde üretmekte olduğu veya daha önce ürettiği bir ürünün aynısının Tedarikçi Kuruluş tarafından üretilmesine yönelik projeler için başvuru yapılmaz. Müşteri Kuruluş proje başvurusu sırasında Ön Kayıt aşamasında bu konuda bir taahhütname sunar.
  • Proje kapsamındaki Ar-Ge çalışmalarını Tedarikçi Kuruluşun yürütmesi beklenir. Müşteri Kuruluşun Ar-Ge çalışmalarında kısmen de olsa görev alması durumunda bu çalışmalar projede gösterilebilir; ancak, Müşteri Kuruluşun bu faaliyetlerine ilişkin giderleri desteklenmez.
  • Ar-Ge faaliyetleri proje başvurusundan önce tamamlanmış projeler desteklenmeyecektir.
  • İşbirliği sonucu yürütülen Proje başarısız olursa destek geri istenmeyecektir.
  • Söz konusu işbirlikleri;
    • Proje yönetiminde görece daha deneyimli olan kuruluşların deneyimini KOBİ’lere aktarmasına imkân tanıyacaktır.
    • Bu yolla büyük firmalar, kurumsal ataletleri nedeniyle zorlandıkları projeleri, daha hızlı hareket edebilen KOBİ’lere yönlendirebilecektir.
    • Ayrıca çağrının, ikincil (spin-off) firmalar doğmasını özendireceği düşünülmektedir.

Destekleme:

  • Gösterge Bütçe: 30 milyon TL
  • Proje Bütçesi Üst Limiti: 2,5 milyon TL
  • Destekleme oranı: Tedarikçi Kuruluşun giderlerinin hem TÜBİTAK, hem Müşteri Kuruluş hem de Tedarikçi Kuruluşun kendisi tarafından müşterek olarak karşılanması esastır.
    • Müşteri Kuruluş izleme aşamasında dönem raporunda beyan edilen giderin %40’ını Tedarikçi Kuruluşa öder. TÜBİTAK giderleri değerlendirir ve belirleyeceği “kabul edilen harcama tutarının” %40’ını Tedarikçi Kuruluşa hibe destek olarak verir. Kalan kısmı Tedarikçi Kuruluş kendisi karşılamış olur.
      • TÜBİTAK: %40
      • Müşteri Kuruluş: %40
      • Tedarikçi Kuruluş: %20
    • Bu çağrı kapsamında ön ödeme yapılmaz.
  • Desteklenen harcama kalemleri: Yalnızca, Tedarikçi Kuruluşun projenin Ürün/Süreç Geliştirme Aşamasına ait olan aşağıdaki giderleri desteklenir. Ticarileşme Aşamasına dair giderler desteklenmez.
    • Personel giderleri
    • Alet, Teçhizat, Yazılım, Yayın Alım giderleri
    • Malzeme ve Sarf giderleri
    • Seyahat Giderleri
    • Danışmanlık giderleri
      • Proje ortaklarının birbirinden aldığı danışmanlık giderleri desteklenmez.
      • 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre Müşteri ya da Tedarikçi Kuruluş için ilişkili kişi kapsamında olan kuruluşlardan alınan danışmanlık giderleri desteklenmez.
    • Hizmet alımı giderler
      • Proje ortaklarının birbirinden aldığı hizmet giderleri desteklenmez.
      • 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre Müşteri ya da Tedarikçi Kuruluş için ilişkili kişi kapsamında olan kuruluşlardan alınan hizmet giderleri desteklenmez.

Destek süresi:

Aşama Süre üst limiti
Ürün/Süreç Geliştirme Aşaması 24 ay*
Ticarileşme Aşaması 24 ay**

* Ürün/Süreç Geliştirme Aşaması en fazla 24 aydır. Destek süresi uzatılsa dahi bu süre aşılmaz.

** Destek kararı verilen tüm projeleri için başlangıçta varsayılan ticarileşme süresi 24 aydır.

Değerlendirme kriterleri:

  • Projenin endüstriyel Ar-Ge içeriği, teknoloji düzeyi ve yenilikçi yönü
  • Proje planı ve kuruluşun altyapısının uygunluğu
  • Proje çıktılarının ekonomik yarara ve ulusal kazanıma dönüşebilirliği

Daha fazla bilgi ve sorularınız için:

Oğuz Özbay

Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)

Tel: (312) 298 94 59

e-posta: oguz.ozbay@tubitak.gov.tr

E-Bülten - Dergi Üyeliği

X